Yıl, dört yüz altmış iki idi. Bu eseri yazdım ve tamamladım. Aklımın yettiği kadar sözlerimi yazdım. Ey okuyan ve anlayan insan, sen bundan payına düşeni al. Nasıl hareket edeceğini bir parça da olsa izah ettim. Buna göre hayatına esaslı bir temel kur. Kulluğunu yerine getir, Allah sana bu uğurda kuvvet verir. Dileğim buydu, ümidim de budur. Okuyan bana herhalde dua edecektir. Dilim söyledi, elim de yazdı. Ey temiz kalpli insan, bu dilim ve elim ölümlüdür. Dilden ve elden kalan nişane, işte sana yazıp bıraktığım bu kitaptır. Ey bunu okuyan insan! Ben bu dünyadan göçünce sen de beni unutma.
Eserde Yalnız Efe, Kurumuş Ağaçlar, Gizli Mabet, Müjde, İlk Düşen Ak, Velinimet, Hocayı Vuran, Teke Tek, Terakki, Mehmaemken, At,
Karmanyolacılar isimli hikâyeleri bulunuyor.
Eser, Oğuz Türklerinin yaşam biçimlerinden ekonomisine, inançlarından giyinişlerine, beslenmelerinden içinde yaşadıkları doğaya ve birlik-beraberlik içerisinde düşmanlarına karşı nasıl galip geldiklerine dair detaylar sunmaktadır.
Eserde Kaşağı, Mermer Tezgah, Rüşvet, Yüz Akı, İlk Cinayet, Üç Nasihat, İhtiyarlıkta mı? Gençlikte mi? Kaç Yerinden? Cesaret isimli hikâyeleri bulunuyor.
Sultanın ağzından insan hayatını safha safha özetleyen bu eserin, bir hayat dersi, hayata dair bir öğüt ve tabii ihtiyarlığa bir övgü olduğuna
kuşku yoktur.
“Altın Bilgi Kutadgu Bilig’den Seçmeler” için İlk Yorum Yazan Siz Olun!